2012. június 13., szerda

Gluténmentes rétes

A rétes az egyike azoknak az ételeknek, amiről azt hittem, örökre le kell mondanom. De jó hírem van, ez is működik gluténmentesen. Persze nem a nyújtott verzió. Ez egy régi receptünk, sima liszttel is így csinálja anyukám a rétest. Ezt is ő csinálta, és nagyon jó lett. Egy kicsi több cseresznyét elbírt volna. Frissen nem is kóstoltam, csak másnap jutott el hozzám. De nem száradt ki, a cseresznye levétől finom puha maradt. A héten én is kipróbálom, és pontosítok a recepten, ha kell.

Gluténmentes cseresznyés rétes
Hozzávalók a tésztához:
14 ek. Schär Mix B
2 tojás
2 diónyi vaj
csipet só
kevés langyos tej, amennyit felvesz, (gyúrható tésztát kell kapnunk, amit később sodorni kell, tehát inkább lágy legyen, mint kemény.)
A tészta kenéséhez:
7 deka olvasztott vaj
liszt
Töltelék:  itt magozott cseresznye, de a tökös-mákos, káposztás, túrós, almás, meggyes-mákos... is jöhet bármikor

A hozzávalókat összegyúrjuk, 5-10 percig félretesszük pihenni. Közben a vajat megolvasztjuk, és annyi liszttel keverjük el, hogy lágy, kenhető masszát kapjunk. Utána kisodorjuk a tésztát 2-3 mm vékonyra. Megkenjük az olvasztott vajjal elkevert liszttel és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldala mentén. Megint pihentetjük egy kicsit. Utána 4 részre osztjuk. Egyesével vékonyra kisodorjuk, rárakjuk a tölteléket. Ha töltelék nagyon száraz lenne, kis tejföllel érdemes lazábbá tenni. Érdemes egyenletesen eloszlatni a tölteléket, hogy mikor feltekerjük a tészta-töltelék arány megfelelő legyen. Lazán feltekerjük, és óvatosan a tepsibe rakjuk. A két végénél jól alá kell nyúlni mindkét kezünkkel, és egy határozott mozdulattal beemelni a kivajazott tepsibe. Lehet, hogy kiszakad, de ez nem baj, semmit nem ront rajta. A tetejét nem szoktam megkenni.

Kipróbáltad? Milyen lett?

1 megjegyzés:

Gabriella írta...

Szia. Szeretnèm megsütni, guszta, de kissè vajtól üvegesre átázottnak látszik főleg a barnább tèszta rèszeken. Köszönöm. Gabriella