2012. december 9., vasárnap

gluténmentes palacsinta - hagyományos

A recept eredetije egy magyar, lisztérzékenyelnek szóló szakácskönyvből való. Bocsánat, de nem emlékszem a címére  Nagyon finom, könnyű palacsinta, szerintem jobb, mint a lisztes, nem annyira laktató. A receptet kicsit módosítottam, kevertem bele olvasztott vajat is.


 Az alap:
Fél ek. cukor
1 tojás
2 dl tej
3púpos ek. keményítő.
ezt könnyű megjegyezni, fél-1-2-3, csak fel kell szorozni. Nálunk három tojástól kezdődik az adag, mostanában inkább 4, ebbe keverek  még egy evőkanálnyi olvasztott vajat. Itt már lehet növelni kicsit a folyadék mennyiségét, de persze nem muszáj. Kb. 25 palacsinta lesz. (jó nagy)
Elkészítés, csak a rend kedvéért. A tojásokat összekeverem a cukorral, keményítővel, majd mehet bele a vaj és fokozatosan a tej. Én nem szoktam a teflonserpenyőt kiolajozni, legfejjebb egyszer vékonyan az elején. Nem ragad le. Minden új palacsintánál fel kell keverni a tésztát, mert leülepedik a keményítő. Szódavízzel is lehet a tej egy részét helyettesíteni, de nálunk nem szokott lenni, így nem tudom, mik az arányok. A könyv szerint el lehet tenni a bekevert tésztát másnapra, de nekem másnap már nem volt olyan finom, mint frissen.

Nincsenek megjegyzések: