2012. december 27., csütörtök

gluténmentes bejgli

Már évek óta így sütöm a bejglit. 3 nap után is finom, puha, a töltelék nem engedi kiszáradni. Biztos ebből is lehet repedésmentes felületűt készíteni, de ez nálam nem cél. ("Manyikám, megrepedt?...") A töltelékben a fűszerek nagyon jól kikerekítik a dió és a mák ízét.
Ezen sem érződik, hogy gluténmentes. Aki nem tudja, észre sem veszi.

Hozzávalók:
2,5 deci tej
2 deka élesztő
Fél kiló mixB
25 deka vaj
5 deka cukor
pici só
2 tojás felverve
1 evőkanál rost (elhagyható, de akkor csak 2 deci tej kell bele)

Töltelék:
25 deka mák
17 deka porcukor
2 deci forró tej
egy marék mazsola
reszelt narancshéj
negyed tk fahéj

25 deka darált dió
2 deci forró tej
reszelt citromhéj
negyed tk fahéj, szerecsendió, szegfűszeg


Az élesztőt langyos tejben kis cukorral megfuttattam. A lisztet, a rostot, a maradék cukrot és a vajat gyors mozdulatokkal összemorzsoltam, hozzáadtam a felvert tojásokat és az élesztős tejet. Először kanállal összekevertem amennyire tudtam, aztán lisztes kézzel gombóccá formáztam. Kicsit lágy ilyenkor, lehet lisztezni bőven. Félreraktam 2 óráig pihenni meleg helyre.
A tölteléknek valókat összekevertem. Kicsit túl folyósnak találtam, ezért egy kis rostot ebbe is tettem, hogy felszívja a nedvességet.
2 óra elteltével jól lisztezett lapon átgyúrtam a megkelt tésztát. 4 részre osztottam, megtöltöttem jó vastagon töltelékkel, feltekertem, és a tepsibe raktam, egymástól távol. Megkentem felvert tojással. Fél órát pihentettem a konyhában, majd fél órát a teraszon. 200 fokra melegített sütőben barnára sütöttem.

Nincsenek megjegyzések: