2008. november 4., kedd

Schar zsemle

Lisztérzékenynek lenni szívás. Direkt szerencse, hogy itthon vagyok Cincivel, tudok magamnak főzni. A munkahelyem környékén semmi olyan hely nincs, ahol gluténmenteset lehetne enni. A közös ebédek a munkatársakkal nagyon fognak hiányozni, ha visszamegyek. Ha visszamegyek...

A gluténmentes étkezésben kenyér-kérdés az egyik érzékeny pont. Ha nem a legérzékenyebb. Aki lisztérzékeny, tudja miről beszélek. Oké, vannak már fantasztikus lisztkeverékek, de a sikér, A Sikér, az nagyon hiányzik. Kezelhetetlen tésztákkal, ragacsos masszákkal kell szerencsétlenkedni, nem csoda, ha ritkán veszem rá magam. Inkább nem eszem kenyeret. Aztán a végeredmény a legritkább esetben kielégítő. Vannak egész finomak, de ez mind csak frissen igaz, másnapra már mindegyik szivaccsá változik, csikorog az ember foga alatt, ahogy eszi. Na jó, igazságtalan vagyok, biztos vannak még felfedezetlen területek.

Minden új recept kipróbálásakor jól jön a referencia. Ezt a zsemlét nagyon sokan dícsérték. Gyöngy receptjét használtam fel. Nagyon sokat vártam tőle, frissen tényleg nagyon finom, inkább pogácsára emlékeztet, de másnap azért ez is kicsit szivacs. A recepten csak annyit változtattam, hogy a kommentek hatására lenmagot kevertem bele, mert nem találtam még gluténmentes szezámamgot.
A kép kelés közben készült.



250 g Schar Mix B
1/4 tk só
1 ek lenmag
20 gr friss vagy 5 gr száraz élesztő
200 ml langyos víz
3 e.k. olaj
tetejére 2-3 ek tej/tejszín

A lisztet, sót, élesztőt és lenmagot öszekevertem egy mély tálban, ráöntöttem az olajat és a vizet és egy kanállal jól elkevertem. Bő olajos kézzel 6 gombócot formáltam (azaz 5öt, amert egy nagy is készült hamburgernek), és megkentem a tetejét langyos tejszínnel. 50 fokra beraktam a sütőbe 30 percre kelni, aztán feltekertem a sütőt 200 fokra (légkeverés), és így sütöttem kb 20 percig. Nagyon szépek lettek, és frissen tényleg nagyon nagyon finomak.

Nincsenek megjegyzések: