2008. november 25., kedd

Körtés csokitorta




Először sütöttem linzeralapú tortát, mert valahogy sosem szerettem az ilyesmit. De be kell látnom, hogy még gluténmentesen is finom. Egyébként elég sok esetben nem is tűnik fel az embereknek, hogy gluténmentes sütit esznek. A különbségek általában állagra korlátozódnak. Azt pedig senkinek nem kell tudnia, hogy a tésztát kézzel szuszakoltam bele a formába, mert annyira ragadós és kezelhetetlen volt. Jaj, elárulam.

A másik fontos dolog ennél a tésztánál, hogy ragacsossága miatt tényleg sokkal egyszerűbb aprítógépben összeállítani.

Egy számomra új liszttel kísérletezek mostanában: Promix PK, eddig nagyon jól bevált. Bár ilyen névvel nem is csoda... Most nézem, hogy 1000ft felett van, én pedig boldogan megvettem a Tescoban, mert 400 körüli árat láttam kiírva. Így viszont már jogosak az elvárások.
A recept a novemberi fakanálból származik, kis változtatással.

A tésztához Dolce Vita receptjét használtam.

10 deka liszt
5 deka vaj
1 tojás
csipet só
4 dkg cukor
1 kiskanál sütőpor - ez szerintem akár ki is hagyható
3 dkg szeletelt mandula

A hozzávalókat aprítógépben összekevertem és fóliában a hűtőbe raktam egy órára. Ha összeállt, lisztes kézzel belenyomkodom a pitesütő formába. Pont jó lett, nem túl vastag, nem is túl vékony. Sütőpapírral letakarom, és leterhelem a külön erre a célra szedett tengeri lapos kavicskákkal. 170 fokon 10 percig sütöm.

A töltelék:
2 tojássárgája
1 ek cukor
2 dl tejszín (az eredetiben 1,75dl van, én megőrülök az ilyesmitől)
10 deka étcsoki - nem mind gluténmentes, én az új 60%-os Tibit használtam, sokkal finomabb, mint a régi
3 vilmoskörte

A tojássárgájákat összekeverem a cukorral, tejszínnel és a megolvasztott étcsokival. Az elősütött tésztára rászeletelem a körtét és ráöntöm a csokis krémet. A recept szerint 20 percig kell sütni 160 fokon, de nekem ennyi idő után még sületlennek tűnt. Aztán nem tudtam rá figyelni így 40 percig sütöttem, ez már sok lett, szerintem kb 30 perc lehet az ideális.

Egy szelet megérte a reggelt, finomra bepuhult a linzeralap.

Megcsináltam a fenn említett citromtortát is, a recept DV-nél, csak egy képet rakok fel róla. Finom volt, köszönjük.


Nincsenek megjegyzések: