2013. január 26., szombat

Gluténmentes gesztenyés-meggyes kifli


Ez a recept még a nagyanyámtól ered, ő dióval és mákkal töltötte, azt hiszem. Szerintem viszont a gesztenye és a meggy sokkal jobban áll neki. Valami finom fűszeres húsos tölteléket is el tudok vele képzelni, de még nem próbáltam. Nagyon boldog vagyok, hogy gluténmentesen is működik, mert nagy kedvencem.
Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a tésztagyúrás közben folyamatosan mantrázni kell, hogy "inkább kicsit lágy legyen, inkább kicsit lágy legyen a tészta". Én ezt most nem tettem meg, a tészta gyúráskor kiváló volt, de mire a sodrásra került a sor, eléggé felszívta a nedvességet, és szakadós, sodorhatatlan lett. Nagyon össze kellett magam szedni, hogy néhány szebb kiflit összehozzak. De a tészta garantáltan működik, rendszeresen készítjük anyuval felváltva. Gyorsan fogy. (azt figyeltem meg, hogy ezt szinte mindenhová odaírom...)

Gesztenyés-meggyes kifli
Hozzávalók:
25 deka liszt (Schär mixB)
12 deka vaj a tésztába + 5 deka megkenni
3 tojássárgája
csipet só
2-3 ek tejföl

1 cs  gesztenyemassza
Kb fél ü. magozott meggybefőtt

A tészta hozzávalóit a fent említett mantrázás közben összeállítottam úgy, hogy gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a lisztet a vajjal, és utána a többi hozzávalóval. Ilyenkor kicsit ragacsos, de ez jó. (Nekem nem volt az, ezért volt a sok izgalom). Folpackba csomagolva kb. 15 percre a hűtőbe tettem. A gluténmentes linzertészta-féleségeket nem szabad sokáig hűteni, mert ha túl hideg, törik, szakad; nyújthatatlan.
A kis pihenő alatt felolvasztottam kb. 5 deka vajat. A tésztát kb. 5mm vastagra sodortam, és megkentem az olvasztott vajjal, majd megszórtam annyi liszttel, amenyit a vaj kényelmesen felvesz. A tésztát szorosan feltekertem, kettévágtam, és egy kicsit megint félreraktam. Amíg pihent a gesztenyemasszát összetörtem villával, és belekevertem 3-4 evőkanállal a befőtt levéből.

Ezután kisodortam az egyik tésztát 2-3 mm vékony téglalapra. Optimális esetben ez gond nélkül megy, nekem most nehezen sikerült. A második lett a szebb, ott már nagyon figyeltem. A téglalapot késsel kis háromszögekre vágtam.

Ezután mindegyikre tettem egy kiskanál gesztenyemasszát és egy meggyet. A kis háromszög csúcsait behajtottam a töltelékre és feltekertem.


A másik tésztával ugyanezt megismételtem, aztán 180 fokon ropogósra sütöttem. 2-3 naposan is finom, már ha marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése