Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a tésztagyúrás közben folyamatosan mantrázni kell, hogy "inkább kicsit lágy legyen, inkább kicsit lágy legyen a tészta". Én ezt most nem tettem meg, a tészta gyúráskor kiváló volt, de mire a sodrásra került a sor, eléggé felszívta a nedvességet, és szakadós, sodorhatatlan lett. Nagyon össze kellett magam szedni, hogy néhány szebb kiflit összehozzak. De a tészta garantáltan működik, rendszeresen készítjük anyuval felváltva. Gyorsan fogy. (azt figyeltem meg, hogy ezt szinte mindenhová odaírom...)
Gesztenyés-meggyes kifli
Hozzávalók:
25 deka liszt (Schär mixB)
12 deka vaj a tésztába + 5 deka megkenni
3 tojássárgája
csipet só
2-3 ek tejföl
1 cs gesztenyemassza
Kb fél ü. magozott meggybefőtt
A tészta hozzávalóit a fent említett mantrázás közben összeállítottam úgy, hogy gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a lisztet a vajjal, és utána a többi hozzávalóval. Ilyenkor kicsit ragacsos, de ez jó. (Nekem nem volt az, ezért volt a sok izgalom). Folpackba csomagolva kb. 15 percre a hűtőbe tettem. A gluténmentes linzertészta-féleségeket nem szabad sokáig hűteni, mert ha túl hideg, törik, szakad; nyújthatatlan.
A kis pihenő alatt felolvasztottam kb. 5 deka vajat. A tésztát kb. 5mm vastagra sodortam, és megkentem az olvasztott vajjal, majd megszórtam annyi liszttel, amenyit a vaj kényelmesen felvesz. A tésztát szorosan feltekertem, kettévágtam, és egy kicsit megint félreraktam. Amíg pihent a gesztenyemasszát összetörtem villával, és belekevertem 3-4 evőkanállal a befőtt levéből.
Ezután kisodortam az egyik tésztát 2-3 mm vékony téglalapra. Optimális esetben ez gond nélkül megy, nekem most nehezen sikerült. A második lett a szebb, ott már nagyon figyeltem. A téglalapot késsel kis háromszögekre vágtam.
A másik tésztával ugyanezt megismételtem, aztán 180 fokon ropogósra sütöttem. 2-3 naposan is finom, már ha marad.